Talent & Ontwikkeling: Leren omarmen & aanvaarden

Website Schakel roodgeel 3bVaak doen we als vanzelfsprekend dat wat we normaal vinden en waar we goed in zijn.

Als je talent bijvoorbeeld daadkracht is dan houd je van doorpakken, ga je voortvarend te werk, zit je vol energie en neemt initiatief. Maar ken je hiervan ook de irritaties en zwaktes en kan je die handelen? Wat doe je als je mensen tegen komt die treuzelen of altijd uitstellen? Wordt jij dan drammerig, ga je te praktisch aan de slag en wordt je oplossingsgericht en erger nog: wordt je ongeduldig? Hoe organiseer je dan je irritatie of valkuil?

Een ander voorbeeld: Als je talent bijvoorbeeld verbinden is dan heb je altijd oog voor de medemens, ben je begripvol, respectvol  en je weet veiligheid te bieden en een (werk)relatie en je biedt vertrouwen. Maar herken je ook de irritaties en zwaktes en kan je die handelen? Wat doe je als je mensen tegen komt die geen eigen grenzen aangeven zodat samenwerken lastig wordt? Geef jij dan je eigen grens aan en houd je balans in veiligheid & vertrouwen en maak je onderscheid tussen afstand en nabijheid? Hoe organiseer je dan je irritatie of valkuil?

Heb je het LEF dit te onderzoeken? DURF jij de uitdaging aan om je zwaktes te onderzoeken en te organiseren?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op!